Wat kunnen we doen na de meivakantie?

Bijna iedereen in ons land doet enorm zijn/haar best om de Corona/Covid-19 maatregelen zo goed mogelijk te laten werken. We merken duidelijk een verandering op straat en de regering praat over een 1,5 meter samenleving.
Maar hoe moet dat dan als onze kinderen straks weer naar school en de kinderopvang gaan? Een lastig onderwerp voor de volwassenen die met deze groep werken om dit zo op te zetten dat we het voor iedereen veilig en werkbaar houden.

Het klinkt best fijn dat de kinderen mogelijk na de meivakantie weer naar school en de opvang kunnen. Gewoon dat we weer een beetje terug kunnen naar “normaal”.
Maar wat is normaal dan? Of moeten we het over een nieuw normaal hebben? En niet onbelangrijk hoort daar dan ook weer een vrijetijdsbesteding bij voor kinderen die dit echt nodig hebben en niet naar een opvang kunnen of gaan? Hoe ziet Den Haag dit onderdeel dan? Onze kinderen mogen nu nog steeds samen spelen en hoeven niet heel strikt die 1,5 meter afstand van elkaar te houden, maar voor de volwassenen die onze kinderen begeleiden, ondersteunen, laten ontwikkelen en verzorgen is het wel heel lastig. Zij hebben allen voor een beroep (of vrijwilligerswerk) gekozen waar de veiligheid van het kind centraal staat. We moeten daarbij zeker niet de veiligheid van de volwassenen die daarbij betrokken zijn vergeten. Zij zijn de basis voor die veilige omgeving en dat is nu net waar wij als Stichting TAS, die activiteiten organiseren voor deze kwetsbare doelgroep, ook tegen aanlopen. Hoe gaan wij straks verder?

Hoe moet dat met de Huttenbouw, het kamp, de uitstapjes, de Kom&Doe dagen, de speurtochten en alle andere activiteiten? Kunnen we deze zomer wel met een groep op een groot terrein hutten bouwen? Naar speeltuinen? Met een bus erop uit? Naar het bos? Samen koken, knutselen, bingoën? Daar waar we met elkaar best dicht op elkaar zitten wordt het lastig. Zeker als volwassenen die niet bij elkaar horen als familie nog lange tijd 1,5 meter bij elkaar uit de buurt moeten blijven. We maken ons hier best zorgen om en menig telefoontje of chatgesprek gaat hierover momenteel. Hoe moeten we hier iets op verzinnen? Gaat de gemeente helpen met een goed plan? Kunnen we samen met instanties het zo opzetten dat de kinderen een mooie zomer krijgen? Is er straks een stappen- of werkplan vanuit Den Haag? Vragen waar we geen antwoord op hebben, maar waar we ons nu al mee bezighouden.

Het is natuurlijk nog niet te doen, nu al bedenken wat we kunnen en hoe we dit dan gaan doen. Thuisblijven is nu belangrijk, daar staan we ook achter, we raken zelfs al een beetje aan gewend. Een beetje want er zijn zoveel leuke dingen die je niet altijd even goed online of thuis kunt doen zoals leren timmeren en zagen, samenwerken in groepjes, vrienden maken, er op uit met je vrienden, samen spelen en delen en dat is nu juist iets waar wij graag voor staan.

We zijn ons iedere dag bewust dat we na moeten denken over kansen en mogelijkheden, maar ook over veiligheid en een ieders gezondheid. Maar we gooien het bijltje er zeker nog niet bij neer. Ook al is er nog geen zomerprogramma, geen kaartverkoop huttenbouw, weet dat wij de moed en hoop nog niet hebben opgeven, achter de schermen zijn we er nog steeds mee bezig. Nadat we meer weten vanuit Den Haag gaan we direct onderzoeken wat de mogelijkheden kunnen zijn. Ook wij weten niet wat er gaat gebeuren en zitten bovenop het nieuws. We hopen dat er oplossingen komen die het voor ons mogelijk maken om met de nodige aanpassingen er voor kunnen zorgen dat wij er gewoon snel weer kunnen zijn. Hou vol dat doen wij ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s